Tänään vietettiin japaninpystykorvien agilitypäivää täällä Jyväskylässä. Ensin oli kilpailevien koirien treeni, jonka veti jo viime vuodesta tuttu Päivikki Partinen. Sen jälkeen oli vuorossa aloittelevien koirien treeni, jonka vedin yhdessä Annan kanssa. Oikein kiva päivä ja olipa kiva Tuikenkin kanssa treenata agiakin pitkästä aikaa, oli oikein mukavaa menoa ja meininkiä!

Rata oli haastava, mutta meni loppujen lopuksi aika kivasti ja saatiin tosi hyviä ohjausvinkkejä:

1251048028_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Alkuun kokeiltiin paria eri ohjausta. Ensin taaimmaisen siiven ympäri kierrättäminen. Siinä sai olla tarkkana edessä olevan puomin kanssa, se veti T:tä kovasti puoleensa. Vastakkaisella kädellä ohjaten toimi paremmin. Toinen tyyli oli kutsuhyppy renkaalta ja ensimmäisen siivekkeen taakse ohjaaminen. Tätä epäilin, että onnistuuko, koska hyppy oli niin lähellä rengasta, mutta itse asiassa se toimi hienosti. A:lle mentiin lujaa ja pöytä oli tosi pätevä. 5-hypyltä 6-hypylle oli pitkä kuljetus ja siinä sain noottia että enemmän vaan estekäskyä, eikä muuta höpinää (sama muuten läpi radan). 6-hypylle valssasin, samoin 7-hypylle. Omat valssit oli taas ihan liian pitkiä, ne pitää tehdä lähelle ja kohti seuraavaa estettä (samaa sanoi Rauno Virta). Mutta saatiin tämä ohjeiden jälkeen pelaamaan hienosti. 8-, 9- ja 10-hypyt tehtiinkin sitten mäkelöillä (tai persjätöllä), jotka pelasi hienosti, vaikka nekin alkuun vaikutti aika vaikelta, erityisesti 8-hypylle. Jotenkin sitä aina tekee valsseja, vaikka mäkelöillä saa käännökset tiiviimmäksi.

Puomi oli tosi pätevä ja T meni täysiä. Käytin alhaalla namia, koska meinasi ilman hyppiä alastulon. Tästäkin hyvä huomio siitä, että ohjaan eri lailla kun alhaalla on nami. Eli siihenkin ihan samanlainen ohjaus, muuten koira lukee jo alussa onko siellä nami vaiko ei, ja jos ei ole niin painaa ihan täysiä kontaktin yli. 12-hypylle vienti oli haastava, koska siinä piti saada etumatkaa, että kerkesi ohjaamaan 14-hypyn takaakiertoa. Tähän tulikin hyvät vinkit: huiskaus, eli koiran puoleinen jalka ja käsi lähettävät yhtäaikaa ja noustaan oikein varpaille huiskaisemaan. Ja sehän toimi! Tosin suunnan kanssa sai olla todella tarkkana, muuten T paineli iloisesti irroten renkaalle, vaikka se oli varmaan 7 metrin päässä. Kun suunta oli kunnossa niin hyppäsi hienosti.

Koko homman vaikein kohta olikin väli 14-17. Käytiin se yhdessä läpi ja löydettiin 14-hypyn takaakiertoon 10 eri ohjausta, eli vaihtoehtoja kyllä oli. Kokeiltiin koiran kanssa twisteriä, eli heitto taakse esteen vasemmalta, valssi koiran edessä ja sitten putken vierestä peruuttaen vienti. Pelkäsin että T karkaa putkeen, mutta tämä toimi yllättäväkin hyvin. Toinen mitä kokeiltiin back flip, missä huiskaistiin koira esteen oikealta taakse ja sylikäännöksellä toista kautta kohti putkea, itse pysyttiin koko ajan esteen toisella puolella. Tämä oli paljon vaikeampi, koska putken pää oli niin houkuttelevasti oikealla vieressä. Eli viennin kanssa sai olla todella tarkkana. Pujottelu tehtiin avustetusti, koiran puoleinen käsi ohjaa pujottelun taakse ja koiran puoleinen jalka estää väärään koloon menon. Tämä toimi hyvin ja T pujotteli aika kivasti. Loppusuoralla sai tykittää.

Ihan lopuksi koitin tehdä radan kisamaisesti ja selvittiin puomille saakka virheittä. 12-hypylle huiskaisu meni sitten vähän pieleen ja Tuike meni taas renkaalle. Mutta sen jälkeen oli taas tosi hyvä meno! Tosi kiva treeni!

Tehtiin myös vähän tokoa. Ohjattu nouto vierailla kapuloilla. Vasen hieno. Seuraavaksi oikea, jolloin koitti mennä vasemmalle, mutta uusinnassa oikeakin erinomainen. Seuraamisessa lyhyttä pätkää ja askelsiirtymiä, oikein nättiä. Luoksetulon stopit oli ok. Myös sivulletulotreeniä jatkettiin, matkaa vaan isommaksi että joutuu käyttelemään takapuoltaan.