Aloitettiin tokokurssi Hanna Helmisen koulutuksessa. Kiva saada vähän uutta näkökantaa ja samalla uutta intoa treenimiseen. Kurssilla on neljä muuta koirakkoa, mutta treenit vedetään jokaiselle erikseen, paikkamakuita lukuunottamatta. Tehtiin parin liikkeen sarjoissa ja koirat autoon odottelemaan sen jälkeen. Tänään oltiin Keskisuomalaisen parkkiksella eli ihan uudella kentällä. Ja vitsit, että olikin kylmä ilma, tuuli oikein luihin ja ytimiin ja olin ihan umpijäässä parin tunnin urakan jälkeen. Koitetaanpas muistella mitä opittiin ja mitä saatiin läksyksi.

Aloitettin katsastamalla jokaiselta jotain liikkeitä. Etukäteen oltiin kerrottu koirista ja treenien sujumisesta mailitse, joten taustaa oli jo tiedossa. Meillä isoimmiksi ongelmiksi nostin haukkumisen ja motivaation. Lähdettiinkin tekemään niin että Viima sai ensin tutustua kenttään hihnassa minun kanssa, jos haukutti niin syöttelin sille vaan namia että rauhoittui. Ihan vaan että tottui kenttään ja mahdolliset epävarmuudet lähti pois. Ja kyllähän Viimaa haukuttikin, hyppi ja heilutti häntää ja samalla räyskytti. Sen jälkeen virittelin koiran tekemään hommia leikkimällä. Alkuun Viima ei meinannut innostua, keskittyi vaan haukkumiseen ja kouluttajalle hännän heilutukseen, mutta sitten alkoi repimään ihan tosissaan ja saatiin oikein mukava leikkituokio. Uudet lelutkin hajosi siinä tuoksinnassa, mutta se ei haitannut, V toi lelua hyvin käteen uudestaan revittäväksi.

Läksy 1: Koiran herättely ennen treeniä, tehdään sille selväksi että nyt tehdään töitä rutiineilla ja kertomalla sille että aletaan hommiin (ihan vihjesana jne.). Otetaan kaikki vermeet esiin jne. eli kaikki mahdolliset vihjeet siihen että töitä olisi tarkoitus tehdä. Samoin myös jonkun tietyn odottelukäskyn opettaminen, että Viimalla on koko ajan hommia ja jää vähemmän aikaa haukkumiseen.

Kun koira oli herätelty niin lähdettiin tekemään seuraamista. Tehtiin ohjattuna pidempi pätkä niin kuin normaalisti tehtäisiin. Viima teki välillä oikein hyvääkin pätkää, mutta välillä meni kuono maahan ja alkoi nuuskimaan ja sain siitä huomauttaa, samoin eka perusasento jäi puuttumaan. Viimalta meinaa Hannan mukaan loppua usko siihen että palkka tulee ja silloin alkaa muut jutut kiinnostaa, eli yksinkertaisesti motivaatio ei ole kohdillaan kun koiralla ei ole tarpeeksi luottoa palkkaan. Mutta saatiin kyllä kehujakin siitä että silloin kun Viima tekee tosissaan niin seuraaminen on todella hyvän näköistä, täpäkkää ja terävää, kuulemma yllättävänkin täpäkkää tämän rotuiseksi, tiedä sitten siitä ;).

Läksy 2: Seuraamiseen ihan lyhyttä treeniä, lähtöjä, askel ja palkka. Välillä pelkkä käsky ja palkka. Mutta siis lyhyttä treeniä että saadaan luotto palkkaan.

Sitten katsottiin luoksetuloa. Päätin reippaana kokeilla avoimen luoksetuloa vaikka ei ihan hirmuisesti olla pysähdystä treenattu pitkällä matkalla. Viima lähti iloisesti ja lujaa, käsimerkin kohdalla hidasti, mutta teki kuitenkin läpijuoksun. Eteentulo oli ok.

Läksy 3: Pysähdystreeniä namia heitellen, tehdään siitä hauska leikki koiralle. Nami heitetään niin pitkälle kuin saadaan ja annetaan koiran juosta ottamaan sitä (tarvittaessa oikein innostetaan ja juostaan vaikka kera koiran sinne). Kun kääntyy ja lähtee tulemaan takaisin niin käsimerkki ja nami lentää. Itse on tärkeää pysyä neutraalina ja paikallaan käsimerkkiin saakka, ihan kuin oikeastikin kokeessa. Uusi nami taas mahdollisimman kauas ja siitä jatketaan. Leikkiin voisi liittää myös peruuttamisen (joka tosin pitää eka opetella) eli laitetaankin koira ensin peruuttamaan ja siitä seisomisia, eli vähän vaihtelua.

Välissä otettiin paikkamakuu. Tähänkin otettiin rutiinit mukaan eli ensin juoksuntarkastus ja siitä jonossa paikoilleen koemaisesti. Viima oli innoissaan tekemässä ja vaikka vieressä oli Viimasta ihana Ramon-tolleri niin ei haitannut. Viiman toisella puolelle vähän matkan päähän tuli tekemään sakemanni pk-paikkamakuuta, ja pikkaisen piti isoa mustaa koiraa katsella. Viima meni hyvin maahan, mutta kun lähdin niin haukahti pari kertaa, vissiin juurikin sakemannille. Pikkaisen sitä katseli alkuun mutta rauhoittui sitten ja makasi nätisti. Perusasento oli hyvä. Otettiin vielä maahanmeno-perusasentotreeniä niin että mentiin vuorotellen rivistä aina maahan ja istumaan, tässä ei mitään ongelmaa, V teki tosi täpäkästi.

Loppuun katsottiin kaukkareita. Ajattelin että tässä nyt ei ole mitään ongelmaa, mutta niin sieltä tuli vaan esille jotain (mikä on tietty hyvä että saadaan ne ongelmat katsottavaksi). Viima tuli hyvin viereen, mutta sen jälkeen kadotti kontaktin kokonaan, haisteli vaan eikä katsonutkaan minuun. Käännyttiin ympäri ja haistelu pikkaisen unohtui. Eka i-m meni hyvin, mutta sitten taas pää kääntyili ja seuraavassa istumisessa tarvitsi kaksoiskäskyn. Maahan meni, vaikka ei pitänyt kyllä kontaktia. Selvisikin heti kun lopetettiin ja vapautin koiran että Viima haisteli Ramonin treenivuorollaan jättämään merkkausta lumipenkassa, juoksi sinne nimittäin heti kun pääsi ja nuuski tosi tarkkaan. Vissiin vanhan kamun hajut oli sitten niin jänniä. Siirtymisiä Hanna kehui kyllä ja sanoi että näkee että se osaa asiat teknisesti tosi hyvin. Loppuun vielä leikittiin ja taas Viima revitti lelua rikki ihan urakalla, kiva oli nähdä että leikki hyvin vieraassa paikassa ja seurassa, se kun on meiltä vähän unohtunut.

Läksy 4: Kaukkarien motivaatio. Eli tässäkin liikkeessä vire ja luotto palkkaan ei ole tarpeeksi korkea ja silloin Viimaa kiinnostaa muut jutut (vaikka olin ihan varma että toimii, mutta kun häiriö on tarpeeksi iso niin ei toimikaan). Yksinkertaista treeniä, alkuun lyht matka. Yksi siirtyminen ja heti palkka joko heittämällä tai antamalla, siitäkin sellainen nopea leikki. Tehtiin näitä ja heti oli ilme erilainen. Tähän voi ottaa myös mukaan matkaa eli aina yhden siirtymän jälkeen kehutaan suullisesti ja peruutetaan, vasta muutaman siirtymän ja peruutuksen jälkeen lentää palkka. Palkan heittämisessä vielä se että otan sivuaskeleen ennen palkkausta, siitä koira tietää että liike on ohi, eikä kokeessa ala ennakoimaan. Tässäkin liikeessä myös se että kerrotaan koiralle mitä tehdään esim. vihjesanalla ennen kuin jätetään.

Vielä tiivistelmää mitä jäi päällimäiseksi mieleen: Yleistä siis se motivaatio. Enemmän leikkiä kehiin, sekä alkuun että loppuun, ihan reippaasti vaan. Muutenkin rutiinit alkuun ja loppuun (leikki, loppupalkka leikkien tai ruualla). Lyhyttä treeniä ihyvällä palkalla että saadaan taas usko siihen että hommia kannattaa tehdä minulle koko ajan, sekä treeneistä hauskoja, nopeita ja leikkimielisiä. Rutiininit ja vihjesanat käyttöön että varmasti koira tietää mitä tapahtuu. Tekniikka on Viimalla hallussa ja sitä ei tarvitse jankata. Ja kuulemma sillä on myös hauskaa, mutta sen mielestä välillä on kannattavampaa tehdä sitä mitä itse haluaa kuin tehdä sitä mitä minä haluan Silmänisku. Treeneistä jäi positiivinen fiilis ja varmasti saadaan uusia hyviä vinkkejä jatkossakin.